Звіт
про екскурсію вихованців гуртків “Флористика та фітодизайн”

та “Студія екодизайну” до Спаського розсадника


20 квітня 2018 року вихованці гуртків “Флористика та фітодизайн” та “Студія екодизайну” комунального позашкільного навчального закладу “Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді” Дніпровської районної ради (керівник Алексєєва Ірина Миколаївна) відвідали “Спасский питомник” з екскурсією.


Розсадник “Спасский питомник” знаходиться у Дніпропетровській області с. Спаське Новомосковського району, має площу близько 25 га і є одним з найбільших в Україні. В м. Дніпро розташовано 2 Садових центра “Спасский питомник”: Лівий берег Донецьке шосе, 36; Правий берег Запорізьке шосе, 63 (територія гіпермаркету METRO).


Розсадник займається вирощуванням декоративних хвойних та листяних рослин, і є виробником повного циклу від живця до дорослої рослини. Усі рослини якісно сформовані, згідно європейських стандартів. Формовка рослин відбувається спеціальною технікою за для досягнення однакової високої якості зеленого матеріалу.


Асортимент налічує до 40 видів ялівців, 20 видів туй, звичайні та щеплені сосни та ялинки, та багатий вибір листяних кущів та дерев штамбових та щеплених.


Розсадник має потужне контейнерне виробництво, а також вирощує рослини в ґрунті. Також вирощуються декоративні трави, гейхери, однорічні та багаторічні квіти.


Окремий напрямок виробництва розсадника Спасский питомник – це пряний сад, до складу якого входять найцікавіші види тим’янів, шавлії, лаванди, м’яти та багато інших запашних і корисних рослин. Сорти збирались майже зі всього світу і підібрані таким чином, щоб добре відчували себе як на підвіконні так і у відкритому ґрунті.


Ще один напрямок діяльності – виробництво міні матів від бур’яну та сумок контейнерів для великих рослин.


Успішно Спасский питомник займається оптовою торгівлею супутніми агротоварами – торфи, субстрати, добрива, агроволокно, кора, засоби захисту рослин, стимулятори, насіння.


Декілька разів на рік Спасский питомник проводить цікаві семінари для фахівців в галузі зеленої індустрії та аматорів за тематиками: сад прянощів в кулінарії та декорі, весняна обрізка та формовка рослин, сезонний догляд та захист декоративних рослин.


Компанія є ексклюзивним представником багатьох відомих брендів. Оптова та роздрібна торгівля відбувається у розсаднику, садовому центрі та через інтернет магазин.

 


Відвідувачі були приємно вражені асортиментом арома-пряного саду. Тільки сортів м’яти перцевої там налічується 16. Це і м’ята яблунева, м’ята апельсинова, м’ята ананасова, мароканська, м’ята Криспа, лимон фреш, Джинжер, сунична, бананова, м’ята Якима, грейпфрутова, та навіть, шоколадна і кока-кола.

 

Співробітниця розсадника показала дітям, як зробити, щоб відчути аромати різних сортів цієї, начебто звичайної рослини. Для цього треба декілька разів провести по кущу долонею, а потім вдихнути аромат, що зостався на долоні. Юні натуралісти прийнялися ретельно обнюхувати всю ароматну колекцію.

 


Юннати дізналися, що яблунева м’ята найвища, вона сягає одного метру заввишки. М’ята апельсинова має тонізуючий ефект, а з марокканської роблять відомий напій “мохіто”, бо в цього сорту найдовша холодна нота. М’ята Криспа у своєму складі не має ментолу, а ще її називають кучерявою і з цього сорту видобувають ефірне масло у промислових масштабах, а сорт лимон-фреш має добре виражену ноту цитрусової цедри. Сорт Джинжер має імбірно-м’ятний аромат та строкатий окрас, тому дуже декоративна. Сорта бананової та суничної м’яти полюбляють діти, а м’ята Якима – сама м’ятна, сильний антиоксидант, багатий вітамінами, широко застосовується і в традиційній, і в народній медицині, використовується в продуктах харчування, зубних пастах, косметичних продуктах, саме її ефірне масло додають до складу жувальної гумки. Сорт шоколадної м’яти має аромат лимона, ментола та шоколаду та може вирощуватися ампельно, а сорт кока-кола – новинка цього року.

 


То коли постало питання вибору, ми були розгублені, тому що бажали придбати всі сорти, бо можна насадити ароматну клумбу біля свого будинку, а можна посадити декілька сортів у контейнер на підвіконні, щоби її аромат освіжав повітря, і вона завжди була поруч для використання у кулінарії.

 

   


Дуже цікаво було юним натуралістам, як розмножують цінні види рослин. Тому у маточнику всі були дуже уважні і занотовували та фотографували.

 


Крім м’яти колекція нараховує багато сортів тім’яну, шавлії, чаберу, базиліку, лаванди, міні-карі, ліпії, материнки, орегано, меліси, лемонграсу, монарди, розмарину, сантоліни, тархуну та інших арома-пряних рослин.

 


Окрім пряних культур в закритому ґрунті вирощуються декоративні: бігонія, аліссум, петунія, тагеттіс, сальвія, цинерарія, колеуси, канни, вербена, пеларгонії, дзвоники та інші красоти.

 


Ще у закритому ґрунті культивують декоративні щеплені дерева: плакучі форми берези, горобини, в’язу, ясеню, шовковиці, катальпи, різних видів клену та ін.

 


Дуже приємно спостерігати за тим, як працюють справжні професіонали. Результати їхньої нелегкої праці радують багато людей. Сподіваємося, що серед наших вихованців теж виростуть люди, які знаються на вирощуванні цінних видів рослин, а на території Центру забуяють ароматні клумби. Тож початок покладено – з рослин, що були придбані у розсаднику, зрізані живці та висаджені на укорінення.

 

Підготувала:
Дем’янова О.В., завідуюча організаційно-масовим відділом
Комунального позашкільного навчального закладу
“Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді
Дніпровської районної ради”